14 Ekim 2010 Perşembe

Nasıl Polis Olunur ?


Bu sayfayı görüntülediğinize göre      Polis   olmak istiyorsunuz ?
Kimileri izlediği polisiye filmden etkilenip , polis olmak ister , kimilerin ailecek polistir , çocukluk hayalinizdir polis olmak.  
   
    Türkiye'de polis olmanın 4 yolu var. Bunları ve detayları bilmeden önce Türk Polisi olmanın , dünyanın bir çok yerindeki polislere göre daha zor olduğunu bilmenizi isterim. Polis olmaya , maaşı sağlam iyi bir iş için girerseniz , mesleğinizde hep mutsuz olursunuz . Polislik mesleğinin içinde vatana hizmet aşkı olmadan yapılamayacak bir iş olduğunu daima unutmayın , kimse para için ölümü göze almaz.


  Türkiye'de polis olmanın 4 yolu :

1. POLİS KOLEJİ

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselerin Fen Bilimleri Alanı , Sosyal Bilimler Alanı ve Yabancı Dil Alanı müfredatına uygun olarak lise derecesinde eğitim ve öğretim yapan Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak kurulmuş, parasız yatılı ve resmi üniformalı bir okuldur.
Polis Koleji Mezunları; Emniyet Teşkilatına orta ve üst kademe amir yetiştiren Polis Akademisinde veya Emniyet Teşkilatının ihtiyaç duyacağı branşlardaki fakültelerde eğitim gördükten sonra Komiser Yardımcısı rütbesi ile Emniyet Teşkilatında çalışmaya başlamaktadırlar. 

2 . POLİS MESLEK YÜKSEK OKULLARI (PMYO)


Polis Meslek Yüksek Okulları, Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan Polis Memurlarına mesleki ilk eğitimi vermek ve yetiştirmek üzere, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı 2 yıl süreli ön lisans düzeyinde eğitim ve öğretim verilen parasız yatılı ve üniformalı eğitim kurumlarıdır.
Yüksek okullarda öğretim süresi sınıf geçme esası ile iki öğretim yılıdır. Eğitim-öğretim yılı Ekim ayının ikinci haftası başlar. Öğretime başlama tarihinden önce birinci sınıf öğrencilerine en az 15 gün süreyle intibak eğitimi verilir. Dönemler arasında 2 haftalık sömestr izni verilir. İki öğretim yılı arasında Akademi tarafından belirlenen takvime göre uygulamalı eğitim yaptırılır. Uygulamalı eğitim dışında kalan süre yaz tatili olarak kullandırılır.
Yüksek okullardaki eğitimi başarı ile bitiren öğrenciler, Emniyet Teşkilatının birimlerine Aday Polis Memuru olarak atanırlar.

3.POLİS AKADEMİSİ



Akademiye bağlı Fakültenin esas öğrenci kaynağı polis kolejidir. İhtiyaç halinde, genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim ve ticaret ve turizm öğretimine bağlı okul mezunları arasından yönetmelikle belirtilecek şartları taşıyan öğrenciler de fakülteye alınabilirler.



İlgili devletlerle yapılacak ikili anlaşmalara bağlı olarak yabancı uyruklu öğrencilerin Akademiye kabul edilmeleri Bakanın onayı ile olur.



Polis Koleji mezunlarından yönetmelikle belirlenecek şartları taşıyanlar ve açılacak sınavda başarılı olanlar, Polis Akademisine bağlı fakültelere denkliği Bakanlıkça belirlenen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarına gönderilebilirler. Bunların eğitim, barınma, iaşe, ulaşım ve sağlık giderleri için Genel Müdürlük bütçesinden, tutarı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca belirlenecek miktarda ödenek verilir. Bu öğrenciler mecburi hizmet konusunda Polis Akademisine bağlı fakültelerde okuyan öğrencilerin sahip oldukları hak ve yükümlülüklere tabidir.



Öğrenciler, Akademi bünyesinde ücretsiz iaşe edilir, yatırılır, sağlık giderleri ve yönetmelikte tespit edilecek ihtiyaçları Devletçe karşılanır.



Fakülte ve polis meslek yüksek okulu öğrencilerine ayrıca, harp okullarında bulunan askeri öğrencilere ödenen miktarda harçlık ödenir. 




Fakülte, enstitü ve polis meslek yüksek okullarında lisans, lisans üstü veya ön lisans eğitimi yapanlar (yabancı uyruklular hariç) her öğretim yılı karşılığında iki yıl süreyle mecburi hizmetle yükümlüdürler.


Bunlardan mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde, istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da sağlık sebebi hariç, başka herhangi bir sebeple ayrılanlar, yükümlülük sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarının dört katını tazminat olarak ödemek zorundadırlar.


Fakülteye evli öğrenci alınmaz ve öğrenciler öğrenimleri süresince evlenemezler.




4.


Polis Meslek Eğitim Merkezleri'dir (POMEM)


Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere 4 yıllık fakülte mezunlarından aranılan niteliklere sahip olup yapılacak sınavlarda başarılı olan adaylara, 6 aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimi veren eğitim ve öğretim kurumlarımızdır.




1 yorum:

Anonymous dedi ki...

çok istiyorum^^^^^^

Yorum Gönder